A zöld gyár

A zöld gyár

Vissza az összes hírhez

A zöld gyár

2019 szeptemberében a Güntner igazgatótanácsának tagjai egyik szokásos utazásuk alkalmával a romániai Nagyszebenbe látogattak, hogy ellenőrizzék a vállalat új megagyárának építési munkálatait. Miközben a 33 000 négyzetméteres csarnokot csodálták, amely hamarosan a legmodernebb mesterséges intelligenciának és robottechnológiának hivatott otthont adni, egyetértettek abban, hogy valami hiányzik. 


"A természet tisztelete a vérünkben van, és mély felelősséget érzünk a környezet iránt."

Robert Gerle
globális stratégiai igazgató A-HEAT


„Vállalatunk környezetvédelmi technológiákkal foglalkozik, és mindig a fenntartható termékek fejlesztésére összpontosít. Ez azt jelenti, hogy egy új gyár építése nem csak a rengeteg betonról és az új gépekről szól. A természet tisztelete a vérünkben van, és mély felelősséget érzünk a környezet iránt. Ezek nemcsak szavak vagy szlogenek, hanem üzleti tevékenységünk alapjait jelentik” – nyilatkozta Robert Gerle, globális stratégiai igazgató. 
De vajon hogyan építhetők be a vállalat fenntarthatósági és felelősségvállalási értékei az új gyárba? A nagyszebeni helyszín zöld mezőkre, erdőkre és a fenséges Kárpátokra néz. „Nem lenne nagyszerű, ha a környező természet pozitív energiáját valahogy be lehetne vinni a gyár négy fala közé?” – vetődött fel a kérdés többekben. „És abban a pillanatban megszületett egy ötlet” – meséli Klaus Wittek ügyvezető igazgató, a gyárprojekt vezetője.  

Néhány nappal később Hollandiában megcsörrent Tonny van Hal telefonja. „Azért hívtak, hogy repüljek Nagyszebenbe, és nézzem meg a Güntner új gyárát. Zöldebbé szerették volna tenni. Azt gondoltam magamban, hogy ez egy érdekes koncepció” – emlékszik vissza.
Van Hal a Therme cégcsoporthoz tartozó Therme NAT vezetője, amely arra szakosodott, hogy zöld koncepciókat dolgoz ki vállalkozások számára. Úgy véli, hogy a növények a munkahelyen nemcsak a levegő minőségét javítják, hanem csökkentik a stresszt, és hozzájárulnak az egészséghez. Nézeteit számos tanulmány támasztja alá.
„Elrepültem hát Nagyszebenbe, hogy megnézzem az épületet, és meglepett, hogy mennyi természetes fény van benne” – mondja. A jó fényviszonyok miatt rengeteg lehetőség kínálkozott növények elhelyezésére, ugyanakkor van Hal nem akart értékes termelési területeket elfoglalni ezzel. Úgy döntött, hogy a tetőt tartó számos betonoszlopot fogja kihasználni. Wittekkel és a mérnökcsapatával együtt nekilátott a munkának, és két hét alatt kidolgoztak egy működő koncepciót, valamint egy olyan módszert, amellyel az oszlopokhoz rögzíthető növénytartókat tudtak gyártani. 

„Nagyon szerencsések voltunk, mert a Güntner elképesztő gépekkel rendelkezett, amelyek lehetővé tették, hogy közvetlenül a gyárban készítsük el a növénytartókat” – meséli Van Hal. Wittek nevet: „Vicces volt, mert rengeteg időt és energiát fektettünk az új technológiába, és az elsőként legyártott termékeink növénytartó cserepek voltak!” Rengeteg edényt kellett legyártani – nagyjából 500 darabot a mintegy 60 felhasznált oszlop mindegyikéhez. A gyár porfestő berendezésével a cserepeket zöldre színezték, majd körülbelül 7000, három kontinensről származó növénnyel töltötték meg őket. Néhány szigetszerű ültetési területtel együtt a teljes projektet időben befejezték a gyár 2019. decemberi nagyszabású megnyitójára. 


„Mosolygok magamban, amikor látom, hogy az emberek a növények alatti padokon ülve megbeszélést tartanak ."

KLAUS WITTEK
ügyvezető igazgató A-HEAT


Wittek azt mondja, aggódott amiatt, hogy a gyári dolgozók hogyan fognak reagálni egy ilyen szokatlan környezetben történő munkára, de félelmei hamar eloszlottak. A megnyitást követően a gyár nagyon hamar elhíresült a helyiek körében, Wittek számos e-mailt kapott a Güntner másik helyi gyárának dolgozóitól, akik arról érdeklődnek, hogy a jövőben dolgozhatnak-e az új gyárban. 
A másik felmerülő kérdés a növények folyamatos gondozása volt. Ahogy ő fogalmaz: „Nagyon negatív hatással lenne ránk, ha egy haldokló erdő lenne körülöttünk.” De az automatikus öntöző és trágyázó rendszernek, valamint néhány növényorvos alkalmazásának köszönhetően a növények több mint egy év elteltével is olyan jól néznek ki, mint új korukban. 
„Mosolygok magamban, amikor látom, hogy az emberek a növények alatti padokon ülve megbeszélést tartanak – ezt nagyszerűnek tartom – mondja Wittek. Meggyőződése, hogy a zöld környezet rendkívül pozitív hatással van a 300 fős munkaerőre, ami a munkamódszereikben és az általuk legyártott termékekben is megmutatkozik. 

Mindkét férfi úgy véli, hogy a projekt sikere nagyban annak köszönhető, hogy a Güntner és a Therme NAT csapatai remekül kiegészítik egymást.
„Egy magamfajta ipari dolgozónak nagyon ritkán van lehetősége olyan emberrel találkozni, mint Tonny. Ez nagy szerencse volt, mert igazi szinergia jött létre” – meséli Wittek.
„Igazán csodálatos légkörben lehetett dolgozni. Az eltérő készségek és nézetek összehangolása mindig erőteljes hatást vált ki. Itt azonban a két csapat filozófiája azonos volt: mindnyájan arra vágytak, hogy jobbá tegyék a világot” – összegzi van Hal. 

Kezdje el a tervezést

Egyeztesse velünk következő projektjét