ÚJ TECHNOLÓGIA A SZŐLŐ TÁROLÁSÁRA

ÚJ TECHNOLÓGIA A SZŐLŐ TÁROLÁSÁRA

Vissza a Hatásunk oldalra

„Kiváló minőségű szőlőt termelni és értékesíteni a lehető legjövedelmezőbb és legfenntarthatóbb módon” – ez az Agrivale, a Brazília északkeleti részén, São Francisco folyó völgyében található vezető csemegeszőlő-termelő vállalat mottója. Az 1996-ban alapított vállalat nemcsak a ropogós, ízletes szőlők kifejlesztése és termesztése nyomán lett híres, hanem a dolgozókkal, a beszállítókkal és a természettel való kiegyensúlyozott, etikus kapcsolata miatt is.

Az elmúlt években világszerte nőtt a csemegeszőlő iránti kereslet, mivel emelkedtek a jó minőségű ételre fordítható jövedelmek, és megváltoztak az étkezési szokások is: az emberek egyre több friss gyümölcsöt fogyasztanak. A szőlő számos tápanyagot tartalmaz, különösen C- és K-vitamint, továbbá magas az antioxidáns-tartalma, ami segít a sérült sejtek helyreállításában, és megelőzheti a krónikus betegségek kialakulását is.

A szőlő tárolásának technológiai fejlődése szintén hozzájárult a piac növekedéséhez. 2021 márciusában az Agrivale felkérte a Güntnert, hogy a szőlő hűtésére használt, 18 évvel korábban megépített hűtőkamrát utólagosan szerelje fel léghűtőkkel. A 2160 köbméteres kamrában mintegy 250 tonna gyümölcsöt tárolnak 0 °C és –0,5 °C közötti hőmérsékleten.

„A São Francisco-völgyben termesztett szőlő nagyon érzékeny, magas hozzáadott értékkel rendelkező gyümölcs. A környezeti hőmérséklet és a levegő páratartalmának stabilitása kulcsfontosságú tényezők voltak, amelyeket figyelembe kellett venni a projekt során, hogy biztosítsuk a végtermék kiváló minőségének megőrzéséhez szükséges körülményeket” – magyarázza Luciano Costa, a Güntner brazíliai műszaki értékesítési képviselője.

De nem a hőmérséklet volt az egyetlen szempont. A szőlőtermesztésben bevált módon a kamrában nátrium-metabiszulfitot tartalmazó tasakokat használnak. Ez a só vízzel reakcióba lépve kén-dioxidot termel, amely megóvja a szőlőt a gombáktól. Idővel azonban ez a vegyi anyag korróziót okozott a meglévő hőcserélőkben.

„Erőfeszítéseink tehát nem csak a léghűtőre irányultak” – teszi hozzá Costa.


„A GÜNTNER HŰTŐRENDSZERT GONDOSAN ÚGY ALAKÍTOTTUK KI, HOGY ELLENÁLLJON ENNEK A RENDKÍVÜL AGRESSZÍV KÖRNYEZETNEK, ÍGY BIZTOSÍTVA, HOGY ÉLETTARTAMA SOKKAL HOSSZABB LEGYEN, MINT A KORÁBBI BERENDEZÉSEKÉ.”

LUCIANO COSTA
MŰSZAKI ÉRTÉKESÍTÉSI KÉPVISELŐ BRAZÍLIA, GÜNTNER


Hat Güntner Cubic VARIO Léghűtőt telepítettek, amelyek kevesebb ammóniát használnak, mint a korábbi hőcserélők, valamint könnyebbek és kompaktabbak is. Továbbá a rozsdamentes acélból készült tekercselt csövek és a léghűtők epoxibevonatú bordái ideális módon ellenállnak a raktár levegőjében lévő korrozív hatású vegyi anyagoknak. A raktár levegőjének keringetésére kifejezetten a Güntner számára tervezett ventilátorokat használnak, a kondenzáció megakadályozására beépítettek egy szigetelt medencét, valamint alumínium-magnézium ötvözetből készült, fehér epoxi porfestékkel bevont burkolatot alkalmaztak.

Ramon Barbosa, az Agrivale ügyvezető igazgatója szerint a Güntner hűtési megoldása tökéletesen bevált. „Nagyon elégedettek vagyunk a hűtőraktár teljesítményével, a léghűtők rendkívül esztétikus külsejétől kezdve egészen a környezeti zajszintig” – nyilatkozta.


„LENYŰGÖZÖTT MINKET A KÖNNYŰ TELEPÍTÉS, AMELYHEZ MINDENT ELŐRE MEGTERVEZTEK – ÍGY SIKERÜLT A RÉGI BERENDEZÉS RÖGZÍTÉSI PONTJAIHOZ KÖZELIEKET HASZNÁLNI, AMINEK KÖSZÖNHETŐEN A MEGLÉVŐ SZERKEZET MINDEN TOVÁBBI BEAVATKOZÁS NÉLKÜL ALKALMAZHATÓ AZ ÚJ BERENDEZÉSSEL.”

RAMON BARBOSA
ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ, AGRIVALE


„A hőmérsékletmérések jelentős javulást mutatnak a hideg levegő stabilitása és hőmérséklete terén. A korábbi hűtési megoldáshoz képest jelentősen csökkent a jégképződés a berendezésen, és ennek eredményeként nőtt a jégtelenítés hatékonysága. A kamra üzembe helyezése után meghatározott ideig teszteltük a teljesítményét, és a hűtőrendszer minőségét olyan jónak találtuk, hogy most már ugyanezt a környezetet használjuk az exportálásra szánt szőlőkhöz is” – tette hozzá.