Különleges feltételek a hatékony vakcinagyártáshoz

Különleges feltételek a hatékony vakcinagyártáshoz

Vissza a Hatásunk oldalra

Az indonéziai PT Bio Farma vállalat már hosszú ideje harcol a különböző betegségek ellen, napjainkban pedig kulcsszerepet tölt be a Covid19 elleni küzdelemben a világ negyedik legnépesebb országában.  
A vállalat, melyet eredetileg a Holland Kelet-indiai Társaság országos vakcinafejlesztési központként alapított 1890-ben, az évtizedek során folyamatosan növekedett, és a századfordulóra a védőoltások globális piacának meghatározó szereplőjévé vált. Ma ez az állami tulajdonban lévő vállalat Délkelet-Ázsia legnagyobb oltóanyaggyártójaként évi 3,2 milliárd adag vakcinát állít elő, és termékeit világszerte több mint 140 országban használják. Portfóliójában megtaláljuk a vírusok – például kanyaró, gyermekbénulás és hepatitisz B – elleni vakcinákat, valamint a baktériumok – például torokgyík, merevgörcs és szamárköhögés – okozta betegségek elleni védőoltásokat is. A cég ezenkívül a kígyómarások, merevgörcs és a torokgyík gyógyítására használható szérumokat is gyárt.

A vállalat 2018-ban egy új, hatemeletes épület tervezésébe fogott termelési és tárolási kapacitásának bővítése céljából. „Ez egy nagyon nagy projekt volt, mert gyakorlatilag egy új gyárat építettekA gyógyszergyártó vállalatok körében nem túl gyakori, hogy teljesen új gyártóüzemet húznak fel, általában a meglévő épületeiket bővítik. De ez esetben egy hatalmas létesítmény készült.” – ismertette a projektet David Widjanarko, a Güntner indonéziai értékesítési menedzsere. 

A vállalat székhelye a nyugat-jávai Bandungban található, ahol a nappali középhőmérséklet gyakran eléri a 25 °C-ot. Ez azt jelentette, hogy az új épület hűtése kulcsfontosságú szerepet kap.
„Ezek rendkívül érzékeny termékek. A hűtés az előállításuk minden egyes szakaszában kiemelten fontos: az alapanyag, a gyártási terület és a késztermékraktár hőmérséklete ugyanannyira meghatározó. Ráadásul bizonyos termékek esetében a megfelelő hőmérséklet mellett a páratartalmat is szabályozni kell.” – fogalmazott Rahardja Yangky, a hűtőrendszerek telepítésével foglalkozó DLM Resto Services cég tulajdonosa. 

 


"A hűtés az előállításuk minden egyes szakaszában kiemelten fontos: az alapanyag, a gyártási terület és a késztermékraktár hőmérséklete ugyanannyira meghatározó."

Mr Rahardja Yangky
CÉGTULAJDONOS, DLM RESTO SERVICES


A PT Bio Farma képviselői ellátogattak a kelet-jávai Pasuruanban található Güntner-gyárba, ahol részletesen megismerhették termékeinket, meggyőződhettek kiváló minőségükről, és megtekinthették a tanúsítványainkat. A Güntner összesen 46 db Cubic VARIO léghűtőt szállított az új épület gyártási és tárolóhelyiségei hőmérsékletének szabályozására. Ezen felül négy teljeskörűen személyre szabott, a levegő páratartalmát is szabályozó Cubic VARIO léghűtőt gyártott.

Akkor még senki nem sejtette, mennyire fontos lesz ez az épület Indonézia lakosságának egészsége megóvásában. 2020 elején, amikor a koronavírus-járvány terjedni kezdett a világban, a Covid19 elleni vakcina kifejlesztése és tárolása a PT Bio Farma első számú prioritásává vált. A kríziskezelésében betöltött  szerepüket támasztja alá az is, hogy 2020 augusztusában Indonézia elnöke, Joko Widodo hivatalos látogatást tett az új gyárban, ahol a tudósok minden erejüket megfeszítve az új védőoltás kifejlesztésén dolgoztak. Fontos volt, hogy ez az épület egyszerre tudott otthont adni a laboratórium, a gyártósorok és a raktárak számára is.
2021 januárjában Widodo elnök kapta meg Indonéziában elsőként a koronavírus elleni védőoltást, ezzel elindítva egy ambiciózus programot, melynek célja beoltani Indonézia mind a 181 millió lakosát. Márciusra az új épület az ország első számú Covid-vakcinákat tároló létesítményévé vált: falai között optimális hőmérsékleten tárolták a kínai Sinovac Biotech és az egyesült királyságbeli AstraZeneca vállalat több mint 49 millió dózisát.  

A jövőben a PT Bio Farma megkezdi saját koronavírus elleni oltóanyagának gyártását, a cél pedig az évenkénti 250 millió dózis. A vállalat vírus elleni küzdelemben való aktív részvételét aligha lehet alábecsülni. Ahogy Indonézia egészségügyi minisztere, Budi Gunadi Sadikin fogalmazott: „A vakcina az egyetlen olyan eszköz a kezünkben, amivel valóban meg tudjuk védeni magunkat, a családunkat, a szomszédainkat, az indonézeket és az egész emberiséget. 


„A vakcina az egyetlen olyan eszköz a kezünkben, amivel valóban meg tudjuk védeni magunkat, a családunkat, a szomszédainkat, az indonézeket és az egész emberiséget.

Budi Gunadi Sadikin
Indonézia egészségügyi minisztere