Otthonos környezet a pingvinek számára

Otthonos környezet a pingvinek számára

Vissza a Hatásunk oldalra

Az Adélie-pingvinek földünk egyik legbarátságtalanabb helyén, az Antarktisz parkvidékein élnek. Otthonukra az állandó fagypont alatti hőmérséklet és a hosszú, sötét telek jellemzőek. Ősszel, amikor a nap lassan kezd eltűnni, a pingvinek kénytelenek több ezer kilométert vándorolni észak felé az újonnan keletkezett tengeri jégen keresztül némi élelem és egy pár órányi napsütés reményében. 

Így, amikor 2015-ben egy japán állatkertből tizenkét Adélie-pingvint költöztettek át a mexikói Guadalajara Állatkertbe, az ottani párás, napos, szubtrópusi klíma nagy kontrasztot jelentett számukra. Azért, hogy a pingvinek igazán otthon érezhessék magukat, kifejezetten erre a célra felépítettük nekik az Antarktisz: a pingvinek birodalma elnevezésű területet. A tervezés során mindvégig az volt a célunk, hogy ez a zárt tér a lehető legjobban hasonlítson természetes élőhelyükre.  emlékezett vissza Luis Soto, az állatkert igazgatója.


"Nemcsak a levegő és a víz hőmérsékletét kellett figyelembe vennünk, hanem az évszakokat is."

Luis Soto
állatkert igazgatója Zoo Guadalajara„Nemcsak a levegő és a víz hőmérsékletét kellett figyelembe vennünk, hanem az évszakokat is, hiszen amikor Mexikóban nyár van, akkor az Antarktiszon tél. Ezt például a tér megvilágításával tudtuk imitálni. A tudományos adatok alapján nyáron, amikor itt Mexikóban 16 órán át élvezhetjük a napsütést, akkor az Antarktiszon mindössze 6 órányi fény jut a pingvineknek.” – meséli az igazgató. 

Elmondása szerint több oka is volt annak, hogy épp az Adélie-pingvinekre esett az állatkert választása. Egyrészt ezek a pingvinek nagyon karizmatikus kis teremtmények. Másrészt az állatkert lehetővé szerette volna tenni a mexikóiak számára, hogy közelről is megcsodálhassanak egy olyan állatfajt, amellyel a legtöbben soha nem találkoznának a természetben. De a harmadik, egyben a legfontosabb érvhabár maguk az Adélie-pingvinek nem számítanak veszélyeztetett fajnak, természetes élőhelyük veszélyben van. Soto úgy véli, az állatkert modern Noé bárkájaként kell, hogy megóvja a kiválasztott fajokat. Projektje szerves részét képezi a pingvinek szaporodásra való ösztönzése is, habár köztudottan nehéz őket fogságban szaporítani. 
Ahhoz, hogy ez a kezdeményezés sikeres legyen, a pingvineknek valóban otthon kell érezniük magukat, azaz a hőmérsékletet 0°C és -2 °C között kell tartani lakó- és alvóhelyeikenmelyekhez egy medence és hó is tartozik. Ez valódi műszaki kihívást jelentett Tecfrio hűtőipari vállalat és a Güntner számára. 

„A rendelkezésünkre álló hely meglehetősen kicsi volt, különösen a kereskedelmi raktárakhoz képest. Emellett minimálisra kellett csökkentenünk a zajszintet, hogy ne zavarja a pingvineket, ugyanakkor gondoskodnunk kellett arról is, hogy a helyiségekbe elegendő levegő áramoljon. Szintén nehezítő körülmény volt, hogy a pingvinek medencéjében lévő sós víz rendkívül korrozív hatású lehet.” – részletezi a projektet Omar Moreno, a Güntner dél-amerikai értékesítési vezetője. A Güntner olyan zárt, rozsdamentes acélból készült Cubic VARIO léghűtővel állt elő, amely ellenálló a sós vízzel szemben, ugyanakkor elég kicsi ahhoz, hogy elférjen a rendelkezésre álló helyen. Alacsony zajszintű ventilátorok kerültek beépítésre, hogy a pingvinek számára a nyugalom és a csend biztosítva legyen. Nem volt egyszerű, de végül sikerült az állatok minden igényét kielégítő környezetet létrehozni.” – mondja Soto.

Három évvel később, 2018 januárjában az állatkert örömteli bejelentést tudott tenni: három Adélie-pingvinfióka született. Ez volt az első alkalom, hogy ez a faj Dél-Amerikában szaporodott. Azóta további nyolc kis Adélie-pingvin jött világra az állatkertben. 

„Ez nem akármilyen eredmény, hiszen azt mutatja, hogy valóban jó munkát végeztünkAz, hogy ezek a pingvinek szaporodni tudtakalátámasztja, hogy sikerült megteremtenünk számukra a megfelelő életkörülményeket.” – meséli büszkén Soto